Stejarii joacă duminică, în Spania, un meci cât o finală.

Duminică, 27 februarie, cu începere de la ora 13:45 (în direct pe TVR 2), la Madrid, pe Estadio Nacional Complutense, Stejarii vor disputa cea de-a treia partidă din cadrul REC ediției 2022, împotriva Spaniei, meci contând, de asemenea, pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023.

La cum se prezintă clasamentul în momentul de față, pentru Stejari un succes în Spania ar avea o dublă însemnătate. Păstrarea invincibilității în acest sezon ar crea premisele cuceririi trofeului REC, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2017, de asemenea în drumul către Cupa Mondială, Stejarii ar avea victorii directe în ambele dispute cu cele două contracandidate, Spania și Portugalia.

Atât partida cu Rusia, dar mai ales cea cu Portugalia au arătat o echipă a Stejarilor puternică, mai ales la nivel mental, căci dacă urșii au fost cei care au deschis scorul pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Portugalia a condus la un moment dat cu 22-6, băieții noștri revenind așa cum nu o mai făcuseră de la acea memorabilă partidă, de la Cupa Mondială, cu Canada. Ovidiu Cojocaru a rămas cel mai prolific marcator de eseuri al acestei campanii de calificare, ajungând la șase reușite, iar Ionel Melinte cel mai bun marcator de puncte, 40(1e, 13tr, 3lp)

Spania, la rândul ei, are două victorii în acest sezon, iar în clasamentul cumulat, pe baza căruia se decide calificarea la Cupa Mondială, ocupă poziția a treia. În prima etapă Los Leones au învins fără emoții Țările de Jos, apoi s-au impus la Soci, dramatic, în fața Rusiei, cu un eseu venit pe final. Și pentru spanioli, partida cu România este decisivă, practic o înfrângere dându-le sperențe în eventualitatea unei participări la recalificări.

Palmaresul general al întâlnirilor directe este net favorabil Stejarilor. Ultimele două întâlniri au avut loc în România, la Botoșani, respectiv în Ghencea. Ambele au fost câștigate de Stejari. În replică ultimele două partide disputate la Madrid au revenit Spaniei, anteriorul succes al Stejarilor consemnându-se în 2016.

România și Spania s-au întâlnit de 39 de ori, 35 de victorii au revenit Stejarilor, iar 4 victorii au bifat Los Leones. În ceea ce privește partidele din Cupa Europeană a Națiunilor din 20 partide ne-am impus de 17 ori, punctaverajul general fiind de 606:230 în favoarea noastră, iar în meciurile care au contat pentru calificările la Cupa Mondială România are 9 victorii, iar Spania o victorie.

Sursa: FRR