Un consorțiu, format  din nouă centre de cercetare și universități rusești,  va dezvolta tehnologii de energie nucleară de nouă generație. Proiectele care vor fi întreprinse de consorțiu includ dezvoltarea de instalații pentru ciclul combustibilului nuclear, reactoare rapide, materiale noi pentru tehnologiile energetice ale viitorului și proiecte inovatoare de centrale nucleare.

Consorțiul se va concentra, printre altele, pe dezvoltarea de noi materiale pentru reactoarele nucleare de generația a 4-a și reactorul termonuclear DEMO, pe extinderea bazelor datelor experimentale utilizate în modelarea proceselor fizice în centralele nucleare și pe dezvoltarea și utilizarea instrumentelor economiei digitale,  se arată într-un comunicat remis presei ruse de Universitatea Națională de Cercetare Nucleară MIFI.

 

De asemenea, participanții consorțiului vor pregăti personal pentru organizațiile de cercetare implicate în crearea unei industrii de energie nucleară cu două componente bazată pe reactoare termice și rapide și ciclul închis al combustibilului nuclear, pe studierea experienței organizațiilor internaționale, inclusiv AIEA.

Sursa: defenseworld.net