Rusia îşi va anunţa în zilele următoare ieşirea din Tratatul “Cer Deschis”, un pact care permite survolul reciproc al teritoriilor ţărilor semnatare de către avioane de observaţie neînarmate, a relatat vineri cotidianul economic rus Kommersant, citând surse oficiale anonime, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Rusia se va retrage efectiv din tratat peste şase luni, după ce va trimite notificări celorlalţi membri ai pactului cu privire la decizia sa, cu excepţia cazului în care se va răzgândi între timp, precizează publicaţia rusă.
SUA s-au retras oficial în noiembrie din acest tratat de control şi verificare a armamentelor, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestuia, ceea ce Moscova a negat.
În contextul retragerii Statelor Unite din acest tratat, Rusia şi-a făcut publică preocuparea în legătură cu faptul că Washingtonul ar putea avea acces în continuare la informaţiile zborurilor de supraveghere de la aliaţii săi din NATO rămaşi în tratat.
Ce țări fac parte din tratatul „Cer deschis”
Acordul „Cer deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
De atunci, acordul a fost semnat de 35 de țări (inclusiv România): Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în 2002.
Foto: OSCE