Livrarea de noi sisteme Patriot în 2022, consolidează strategia de securitate a României, anunţă Raytheon. „Atunci când România va primi unităţi noi de tragere Patriot în 2022, va deveni prima ţară din lume care va opera cea mai nouă versiune a acestui sistem modernizat constant, cu eficienţă dovedită pe câmpul de operaţiuni, sistem fabricat de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies,” se arată în anunţul companiei.

România, prima ţară care va primi versiunea modernizată de PATRIOT

Conform Tom Laliberty, vicepreşedinte Land Warfare & Air Defense, o divizie a Raytheon Missiles & Defense, România trebuie să se bazeze pe mai multe tipuri de sisteme de apărare: „Nu este practic să te bazezi pe un singur sistem de apărare aeriană pentru a răspunde eficient în faţa acestui spectru extins de ameninţări. În teorie, un sistem poate să îndeplinească acest obiectiv, dar nu este neapărat eficient.”

Acesta explică că „nu este de dorit să foloseşti o rachetă care costă câteva milioane de dolari pentru a intercepta o dronă care l-a costat pe adversar câteva mii de dolari.”

Conform Raytheon, sistemul Aegis Ashore pe care SUA îl operează de la Deveselu, ca parte a Abordării Europene Adaptive în Etape, contracarează rachetele balistice cu rază lungă de acţiune. Sub acest sistem, Patriot acoperă următorul nivel de apărare şi contracarează rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi o gamă largă de aeronave, inclusiv elicoptere.

În viitor, acestora se vor adăuga sistemele de apărare de coastă Naval Strike Missile (NSM CDS), pe care guvernul României a decis de curând să le achiziţioneze, realizate de Raytheon în cooperare cu compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

Oficialul de la Raytheon a declarat că este în discuţie cu guvernul român pentru achiziţia sistemelor cu rază mică şi foarte mică, un program de peste două miliarde de euro al României.

„În perspectivă, discutăm cu guvernul român pentru a adăuga, poate, sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), pe care îl construim tot în colaborare cu KDA, pentru a acoperi ameninţările cu rază scurtă şi medie de sub apărarea oferită de Patriot. În acest moment, NASAMS este deţinut de 12 ţări, inclusiv SUA şi alte ţări din NATO. Sistemul cuprinde radarul Sentinel, Centrul de Distribuţie a Tragerii (FDC) dezvoltat de KDA şi o familie de rachete, ce asigură capabilităţi împotriva unei game largi de ameninţări,” a declarat Laliberty.

Raytheon are o soluţie şi pentru contracararea dronelor: „Sub straturile cu rază scurtă şi medie de acţiune, oferim alte soluţii, precum radarul KuMRFS şi interceptoarele Coyote, precum şi capabilităţile High Power Microwave şi High-Energy Laser Weapon ce pot răspunde ameninţărilor vehiculelor avansate de zbor fără pilot. În esenţă, astfel de sisteme complementare asigură o arhitectură de apărare multistratificată robustă,” arată Tom Laliberty.

Foto:MApN

Sursa: Monitorul Apărării și Securității