Compania Raytheon a fost selectată de Agenţia de Apărare Antirachetă a SUA să dezvolte şi să testeze primul interceptor special conceput pentru a învinge ameninţările hipersonice. Arma, numită Glide Phase Interceptor (GPI), va fi concepută pentru a distruge noua generaţie de rachete hipersonice (arme care prind viteze mai mari de cinci ori viteza decât viteza sunetului şi pot fi manevrate în timpul zborului).

Conform comunicatului companiei, GPI va intercepta vehiculele planor hipersonice în momentul reintrării în atmosfera Pământului, când se îndreaptă spre ţintă.

Ce este foarte interesant şi important pentru noi, că această nouă tehnologie va fi integrată în sistemul de armament AEGIS al Marinei SUA, bazat pe nave şi bazele de la sol din România şi Polonia.

Baza navală americană de la Deveselu este operaţionalizată de cinci ani, iar acum foloseşte rachete interceptoare SM-3 (Standard Missile-3) împotriva rachetelor balistice. Sistemul din Polonia este în faza finală a construcţiei, iar în 2022 ar putea să atingă capacitatea operaţională iniţială.

În prezent, există în dezvoltare, testare şi chiar exploatare două categorii de arme hipersonice: vehiculele planor hipersonice – HGV (Hypersonic Glide Vehicles) şi rachetele de croazieră hipersonice – HCM (Hypersonic Cruise Missiles). Acestea pot fi lansate de la sol, de pe o navă sau o platformă aeriană.

Rusia şi China au introdus în serviciul operativ arme hipersonice

Rusia deţine cel puţin trei sisteme de arme hipersonice, Kinzhal, Avangard şi Zircon, dar China a uimit lumea, în vară, când a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, demonstrând o capabilitate care a luat prin surprindere serviciile de informaţii americane. Raportul arată că armata chineză a lansat o rachetă care transporta un planor hipersonic care a zburat prin spaţiul orbital, înconjurând globul pământesc înainte de a se îndrepta spre ţintă.

Dacă este să ne referim doar la Rusia, presa a anunţat că sistemul Avangard (Proiect 4202), cu o rază de acţiune de peste 5.000 km şi o viteză de peste 20 Mach, care se bazează tot pe un vehicul planor hipersonic, lansat şi transportat de o rachetă balistică intercontinentală UR-100N, iar într-o perspectivă apropiată de pe racheta Sarmat (RS-28) ar fi deja în dotarea forţelor armate.

Un alt sistem operaţional ar fi Kinzhal (KH-47M2), care are o bătaie maximă de 3.000 de km şi o viteză de 10 Mach şi a cărui rachetă este lansată de la bordul avioanelor de vânătoare MiG-31K (sistem cu 1 rachetă), fie bombardiere strategice Tu-22M3M (cu 4 rachete).

O a treia rachetă hipersonică intrată în producţia de serie este Zircon (3M22), care poate atinge o viteză de 9 Mach şi are o rază de acţiune de peste 1000 km, fiind un sistem navalizat.

La rândul ei, China are deja sisteme de rachete hipersonice operaţionale, dezvoltând astfel de arme din 2013, conform unor rapoarte oficiale americane.

DF-ZF (WU-14) este un sistem cu rachete hipersonice care foloseşte ca platformă de lansare o rachetă balistică ce prinde o viteză de 10 Mach, având o bătaie, funcţie de încărcătură, între 3.000 şi 12.000 km. Sistemul a fost operaţionalizat în 2019.

Un alt sistem operaţionalizat în 2020, DF-17 (WU-17), instalat pe un vehicul cu roţi, poate transporta o rachetă cu o viteză de 10 Mach la peste 2.000 km.

SUA a dotat prima unitate terestră cu rachete hipersonice

Din această toamnă, Forţele Terestre americane au primit prima baterie operaţională din programul de arme supersonice cu bătaie mare LRHW (Long Range Hypersonic Weapon), dezvoltată de compania Lockheed Martin, cu o rază de peste 500 km, iar Forţele Aeriene ale SUA au testat, de asemenea, un sistem de arme hipersonice.

SUA mai au şi alte proiecte în dezvoltare, cel mai important fiind AHW (Advanced Hypersonic Weapon), un vehicul hipersonic lansat cu o rachetă (Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 – HTV2), realizat de compania Lockheed Martin, care ar lovi ţinte la o distanţă de peste 4.000 km, cu o viteză de 20 Mach. Pentru varianta cu lansare aeriană, de pe bombardiere sau avioane de vânătoare, SUA au în dezvoltare racheta hipersonică AGM-183A, care va putea atinge o viteză de 20 Mach.

 

Sursa: Monitorul Apărării și Securității 

Foto: Raytheon