România a decis să suspende temportar utilizarea dozelor dintr-un lot de vaccin AstraZeneca, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicametului.

Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării Anti-COVID a hotărât, însă, să continuare imunizarea cu serul britanitc, însă cu dozele din loturile fără probleme.

Nouă state europene au decis să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, după ce au raporat reacţii severe şi chiar decese în rândul persoanelor inoculate.

“Decizia a fost luată în contextul în care, pentru ABV2856 Italia a decis suspendarea temporă a vaccinării. Din acest lot a România recepţionat prima tranşă de vaccin AstraZeneca, de 81.600 de doze, în data de 7 februarie. Începând cu 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, restul, de 4.257 de doze sunt retrase din procesul de vaccinare a populaţiei. Acestea vor fi înlocuite astfel să nu fie afect procesul de imunizare.

O altă decizie a CNCAV este că se contionuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la Compania Faramceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România.

Preşedintele Comitetului, colonel doctor Valeriu Gheoghiţă, a precizat că din lotul care este investigat de Agenţia Europeană a Medicamentului, şi anume ABV 5300, în România nu a ajuns nicio doză de vaccin. Din acest lot au fost distribuite 1,6 milioane de doze de vaccin în 17 ţări din Uniunea Europeană.”

Sursa: CNCAV

Foto: MApN