O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat, în perioada 3-5 noiembrie, la Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (Southeastern Europe Defence Ministerial – SEDM) organizată sub preşedinţia bulgară a iniţiativei. Ministeriala a avut loc în Republica Macedonia de Nord, ţară care găzduieşte, din iulie 2020, şi Comandamentul Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG HQ) la Kumanovo, anunţă MApN.
În cadrul reuniunii, delegaţiile statelor membre au analizat stadiul proiectelor subsumate iniţiativei şi au aprobat documentele de planificare a activităţilor şi funcţionarea componentei operaţionale a SEDM, respectiv SEEBRIG.

Secretarul de stat român a apreciat că, în actualul context de securitate influenţat de noile tipuri de ameninţări, o soluţie viabilă poate fi doar abordarea integrată, holistică a situaţiei şi dezvoltarea unor parteneriate robuste care să asigure rezilienţa regională şi un climat de stabilitate şi cooperare.

Naţiunile au formulat propuneri privind perspectiva implicării SEEBRIG în managementul situaţiilor de criză generate de dezastre naturale, precum şi participarea la exerciţii multinaţionale organizate în diferite formate de cooperare internaţională. În vederea creşterii nivelului de interoperabilitate, România a pus la dispoziţie o serie de poligoane de instruire şi a exprimat angajamentul faţă de dezvoltarea ulterioară a SEEBRIG.

La finalul reuniunii ministeriale, şefii delegaţiilor naţionale participante au adoptat o declaraţie comună, document în cadrul căruia au fost prezentate aspectele relevante ale situaţiei regionale de securitate, inclusiv în contextul pandemic, şi au fost stabilite liniile directoare menite să consolideze acest format de cooperare regională şi să dezvolte proiectele acestuia în acţiuni concrete.

Foto:Mediafax

Sursa: Monitorul Apărării și Securității