Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 13 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Călărași, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în vederea săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți din comiterea infracțiunilor de fraudă informatică și înșelăciune.

Simultan, în cadrul acțiunii coordonate, au fost efectuate 8 percheziții domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova și 4 percheziții domiciliare pe teritoriul Suediei, privind activitatea aceluiași grup infracțional.

La activitățile din Republica Moldova au participat polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R.

Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei și Ungariei, s-ar fi conturat și dezvoltat un grup organizat, specializat în activități ilicite de spălare a banilor.

Activitatea infracțională a grupului ar fi fost de tip CRIME AS A SERVICE – Money Laundering – as – a – Service (https://www.europol.europa.eu/iocta/2014/chap-3-1-view1.html), grupul infracțional punând la dispoziția altor grupuri infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă, în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.

În acest scop, cetățeni din alte țări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-ar fi deplasat pe teritoriul României, în vederea înființării de societăți comerciale destinate comiterii de infracțiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an și cu sediul social la un birou de avocatură).

Pe numele acestor societăți comerciale ar fi fost deschise, ulterior, conturi bancare, fiind obținute cardurile bancare și accesul la serviciul de online banking.

Activitatea infracțională a grupului ar fi fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniți din infracțiuni de înșelăciune și fraudă informatică, fiind identificate două moduri de operare pentru infracțiunile predicat:

– CEO Fraud/BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud), reprezentată de o fraudă informatică sau, după caz, înșelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice (firmă, companie, holding, etc.), din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia;

– al doilea mod, bazat pe înșelăciuni, care au avut ca fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în Uniunea Europeană, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse.

Sumele de bani astfel obținute ar fi fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa și ar fi ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăților comerciale din România, controlate de grupul infracțional specializat în spălarea banilor.

Aceste sume de bani ar fi fost redirecționate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăți controlate prin interpuși, în Hong Kong și Israel.

Volumul tranzacțiilor, care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro.

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de USD.

Cooperarea judiciară a fost facilitată de EUROJUST și EUROPOL, fiind încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Ucraina și Italia.

De asemenea, au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistență judiciară internațională și ordine europene de anchetă.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 24 de persoane, despre care există bănuiala că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale.

În urma audierilor, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus luarea măsurii reținerii, pentru 24 de ore, față de 9 persoane bănuite și măsura controlului judiciar, față de o alta.

În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive față de cele 9 persoane reținute în cauză.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: IGPR