Guvernul chinez are planuri foarte mari pentru programul său spațial, după ce misiunea „Chang’e 5” a reușit să aducă roci de pe o parte neexplorată a Lunii.

Un alt plan pe termen lung al Chinei este de a duce oameni pe Lună și de a construi și o bază lunară.

Comandantul adjunct al programului chinez de explorare a Lunii, Wu Yanhua, spune că vor urma trei misiuni selenare și că lucrurile sunt abia la început.

Chinezii sunt principalii rivali ai SUA în viitoarea ”cursă spațială”, a cărei miză ar putea fi pe termen lung exploatarea comercială a resurselor pe Lună și folosirea Lunii ca bază pentru misiuni mai îndepărtate.

Guvernul chinez știe că poate câștiga enorm la capitolul imagine prin aceste misiuni și profită de faptul că are și resurse financiare pentru a investi multe miliarde de dolari în programul spațial.

Și președintele Xi Jinping este convins că programul spațial va avea un rol central în planul de a transforma China în principala super-putere mondială.

Față de SUA, Japonia sau țările UE, în China cele decise de Xi sau oamenii săi nu pot fi contestate, cum se întâmplă în Occident, unde multe propuneri de explorare spațială au fost respinse, fiindcă erau mult prea costisitoare.

Sursa: RFI

Foto: Axios.com