Turiștii care merg la munte în acest weekend, când este anunțat un val de caniculă peste România, sunt rugați insistent să nu aprindă focul, să nu arunce țigări, să nu facă nimic care ar putea duce la izbucnirea unui incendiu, iar dacă văd pe cineva că face, totuși, focul în pădure și nu înțelege să-l stingă, să nu ezite să sune la 112, este îndemnul lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Jandarmii vor fi cu ochii pe turiști, monitorizând în special zonele montane și traseele turistice, dar fiecare persoană trebuie să dea dovadă de responsabilitate, a declarat, la Digi24, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Întrebat ce să facă un turist care merge la munte și vede pe cineva că face, totuși, focul, Raed Arafat a spus: „Dacă nu vrea să-l stingă, da, să sune la 112. Rugați-i să îl stingă, pentru că este responsabilitatea noastră, a tuturor. Un foc în zonele montane, la acest moment, în păduri, în zonele respective, poate să însemne un incendiu care să dureze zile și să fie cu pagube foarte serioase asupra mediului, asupra pădurilor, poate să fie inclusiv cu victime, plus că poate să pună în pericol viețile pompierilor care vor interveni. Intervențiile respective nu sunt fără risc”, a punctat Raed Arafat.
„De acum temperaturile sunt foarte înalte, e secetă în multe zone, nu a plouat, totul este uscat și un incendiu poate să fie  extrem de de violent și poate să ducă la victime”, a subliniat șeful DSU.

Foto: Raed Arafat/Facebook