Principalele misiuni desfășurate de angajații Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, au fost:

 • menținerea ordinii și liniștii publice;
 • prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel;
 • creșterea gradului de siguranță rutieră;
 • acordarea asistenței medicale de urgență;
 • supravegherea și controlul frontierei de stat.

Astfel, efectivele MAI au intervenit la 5.132 evenimente:

 • 3.550 pentru menținerea ordinii publice
 • 1.582 situații de urgență

 

Ordine și siguranță publică

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 159 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 166 de fapte penale.

Au fost depistate 14 persoane urmărite național sau internațional față de care s-au luat măsurile legale.

Pentru 18 persoane au fost luate măsuri preventive.

În total, ieri pe teritoriul României, au fost semnalate 904 posibile infracțiuni.

Polițiștii și jandarmii au constatat 11.115 fapte care au perturbat ordinea și liniștea publică. În toate aceste cazuri, intervențiile au fost imediate și fermepentru liniștea cetățenilor care ar fi putut fi afectați. În acest sens, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 4,3 milioane de lei.

Totodată, polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Verificări cu aplicația eDAC

Aplicația eDAC își dovedește utilitatea și eficiența: 28 de alerte au fost semnalate ca urmare a celor 30.721 de verificări efectuate, dintre care:

 • 4 persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară;
 • două obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probă în cadrul procedurilor penale.

Siguranță rutieră

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 797 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.

Exemple: față de 97 dintre șoferi s-a luat măsura reținerii permisului de conducere, pentru fapte de o gravitate majoră, respectiv 83 pentru conducere sub influența alcoolului și 14 pentru conducere sub influența drogurilor sau a altor substanțe interzise.

De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice 345 de autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestora au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.

Traficul la frontiere

Polițiștii de frontieră, în ultimele 24 de ore, au efectuat controlul documentelor pentru 118.574 de persoane, care au intrat în țara noastră.

Totodată, au tranzitat granița, pe sensul de intrare în țară, 32.437 de mijloace de transport.

3.766 de polițiști de frontieră au acționat cu 928 de mijloace de mobilitate, din care 2.273 la supravegherea frontierei și 1.329 la controlul de frontieră efectuat în punctele de trecere.

Nu s-a permis intrarea în țară a 28 de cetățeni străini și nu s-a permis ieșirea din România unui număr de 7 cetățeni, din diferite motive legale.

Au fost depistați 25 de migranți ilegali. Au fost reținute în vederea confiscării bunuri în valoare totală de 436.447 de lei. Au fost constatate 52 de infracțiuni, din care 27 la controlul frontierei, 3 la supravegherea frontierei și 22 în zona de frontieră. S-au aplicat 138 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 66.120 de lei.

Situații de urgență

Pompierii au prevenit producerea unor incendii prin identificarea a 8 deficiențe la obiectivele verificate, care reprezentau un pericol pentru cetățeni. Măsurile dispuse au avut termen imediat pentru ca eventuale tragedii să nu se întâmple.

Salvatorii au desfășurat 1.317 misiuni pentru acordarea asistenței medicale, dintre care 79 au fost pentru stingerea de incendii și 4 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor, pompierii au salvat 3 persoane.

Aviație

7 aeronave au fost ridicate de la sol, pentru:

 • misiuni aero-medicale / S.M.U.R.D.;
 • misiuni de monitorizare a traficului rutier.

În urma misiunilor aero-medicale, piloții Inspectoratului General de Aviație au salvat 18 persoane.

Imigrări și situația cetățenilor din Ucraina

Au fost acordate 31 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, fiind emise în total din data de 18.03.2022 și până în prezent 163.927 de astfel de permise de ședere. La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale IGI este de 25,3%.

Sursa: MAI