În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost asigurarea unui climat normal de siguranță publică, prevenirea accidentelor grave, desfășurarea eficientă a controlului în punctele de trecere a frontierei și a intervențiilor în situații de urgență.

Efectivele MAI au intervenit la 4.071 de evenimente, 2.801 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.270 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 753 de posibile infracțiuni, 21% dintre acestea fiind din oficiu. În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 103 autori de infracțiuni care au săvârșit 106 fapte penale.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru s-au dispus măsuri preventive pentru 26 de persoane. De asemenea, polițiștii au depistat 18 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Pe parcursul misiunilor desfășurate, ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 8.624 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut 618 permise de conducere și au retras 219 certificate de înmatriculare.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 6 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.074) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 41 pentru stingerea de incendii, 3 pentru descarcerare, 7 pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro – meteorologice periculoase.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 19 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 13 misiuni aero-medicale, fiind salvate 11 persoane aflate în situații de urgență.

Au fost emise 27 de mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.353 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 33.865 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 157 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 42.2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 22.199 de mijloace de transport și 86.008 persoane, dintre care 10.331 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI