În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost asigurarea unui climat normal de siguranță publică, prevenirea accidentelor grave, desfășurarea eficientă a controlului în punctele de trecere a frontierei și a intervențiilor în situații de urgență.

Efectivele MAI au intervenit la 4.337 de evenimente, 2.825 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.512 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 883 de posibile infracțiuni, peste 19% dintre acestea fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, marți, s-au dispus măsuri preventive pentru 83 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate de polițiști au fost identificați 54 de autori în 39 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 137 de autori de infracțiuni care au săvârșit 142 de fapte penale.

De asemenea, polițiștii au depistat 9 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Pe parcursul misiunilor desfășurate, ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 8.583 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,9 milioane de lei.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 731 de permise de conducere și au retras 286 de certificate de înmatriculare.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 187 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 26 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, au aplicat 709 sancțiuni contravenționale în valoare de 175.800 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.183) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 81 pentru stingerea de incendii, 3 pentru descarcerare, 1 pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro–meteorologice periculoase.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 39 de persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 16 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.

Totodată, polițiștii au salvat o persoană aflată în situație critică.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.349 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 24.568 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 1.030 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 44,9%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 19.261 de mijloace de transport și 67.220 de persoane, dintre care 7.491 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI