Efectivele Inspectoratului General al Poliției Române efectuează, luni, 16 mai a.c.,  5 acțiuni operative și 52 de percheziții domiciliare, în baza mandatelor emise de magistrați, pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: investigații criminale și combaterea criminalității organizate.

În cursul zilei de ieri, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 4.691 de evenimente, 3.280 de intervenții fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.411 circumscrise situațiilor de urgență.

Echipajele de poliție și jandarmerie au prins în flagrant 174 de autori de infracțiuni care au săvârșit 189 de fapte penale. Totodată, polițiștii au depistat 7 persoane urmărite național sau internațional.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în ultimele 24 de ore, s-au dispus măsuri preventive pentru 37 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au constatat 9.884 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 4 milioane de lei.

Duminică, la nivelul structurilor de poliție din România, au fost semnalate 881 de posibile infracțiuni, peste 24 % dintre acestea fiind din oficiu.

Polițiștii rutieri au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind reținute 853 de permise de conducere și retrase 262 de certificate de înmatriculare.

Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit pentru acordarea primului-ajutor medical pentru 1.182 de persoane. Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri pentru extragerea victimelor dintre fiarele contorsionate ale autovehiculelor. Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 7 persoane. De asemenea, piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 23 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 21 de persoane aflate în situații de urgență.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat, duminică, 42 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, în urma cărora au fost aplicate 100 de sancțiuni contravenționale în valoare de 43.000 de lei.

Niciun cetățean ucrainean a depus cerere de azil, în țara noastră în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.348 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în țara noastră. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 22.739 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 31 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 50.2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.353 de mijloace de transport și 90.475 de persoane, dintre care 7.821 cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI