Structurile MAI, împreună cu celelalte autorități, au intervenit în 28 de localități din 14 județe, unde au fost înregistrate efecte ale fenomenelor hidro-meteorologice extreme, pentru evacuarea apei din case, curți si beciuri, precum și pentru degajarea a 8 copaci căzuți pe partea carosabilă, care au avariat imobile și un autoturism.

În județul Suceava, pompierii militari au intervenit de urgență pentru deblocarea Magistralei CF 502, unde trenurile de călători au rămas blocate din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți care au blocat linia de cale ferată. 400 de persoane au fost transportate la destinație cu mijloace auto puse la dispoziție de reprezentanții CFR.

Aproximativ 12.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu peste 6.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină și astăzi, în sprijinul cetățenilor și al autorităților locale, pentru limitarea și înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.

Efectivele Poliției Române efectuează, astăzi, 6 iulie, 46 de percheziții domiciliare pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate, investigații criminale, investigarea criminalității economice și arme, explozivi și substanțe periculoase.

Polițiștii și jandarmii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 2.931 de situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.716 situații de risc pentru cetățeni. Cele mai multe intervenții, respectiv 1.316, au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, pompierii au acționat pentru stingerea a 92 de incendii, au efectuat 4 misiuni pentru descarcerare și au acționat pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în  107 cazuri.

Pompierii militari au salvat, în urma intervențiilor în situații de risc, 9 persoane. Totodată, personalul Inspectoratului General de Aviație a executat 20 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 18 persoane aflate în situații de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 862 de posibile infracțiuni, 20% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 63 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 155 de autori de infracțiuni și au depistat 23 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale. Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 327 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 580 de permise de conducere, dintre care 75 pentru consum de alcool și 20 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Polițiștii și jandarmii au aplicat 10.399 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 3,5 milioane de lei, iar pompierii, în urma celor 161 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, au aplicat 651 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 437.500 de lei.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.421 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 137.346 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 119 fiind acordate în ultimele 24 de ore. La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 31%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 27.839 de mijloace de transport și 118.801 persoane, dintre care 16.661 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI