La nivel național, polițiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au efectuat 6 acțiuni operative și 31 de percheziții domiciliare, în mai multe județe din țară, pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: arme, explozivi și substanțe periculoase, investigații criminale și combaterea criminalității organizate.

Într-unul dintre dosare în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub coordonarea procurorului, pun în executare mandate de percheziție domiciliară, în județul Călărași. Sunt vizate 11 persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 59 de ani, din Călărași, Ilfov și București, care, în perioada 2009 și până în prezent, ar fi deținut, fără drept, armament și elemente de muniție.

În ultimele 24 de ore, efectivele MAI au intervenit la 4.196 de evenimente, 2.981 fiind intervenții circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.215 situații de urgență, în special pentru acordarea primului-ajutor medical.

La nivelul structurilor de poliție din România, au fost semnalate 885 de posibile infracțiuni, peste 20% dintre acestea fiind din oficiu. De asemenea, în urma activităților de investigații desfășurate de polițiști au fost identificați 40 autori în 36 dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Echipajele de poliție și jandarmerie au prins în flagrant 162 de autori de infracțiuni care au săvârșit 171 de fapte penale. Totodată, polițiștii au depistat 10 persoane urmărite național sau internațional.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în ultimele 24 de ore, s-au dispus măsuri preventive pentru 59 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au constatat, în ultimele 24 de ore, 7.843 abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,6 milioane lei.
Echipajele de poliție rutieră au acționat la nivel național pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind reținute 458 de permise de conducere și retrase 263 de certificate de înmatriculare.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat, în cursul zilei de ieri, 26 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 7 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, efectivele IGSU au aplicat 104 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.000 lei.

Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit pentru acordarea primului-ajutor medical pentru 1.045 persoane. Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 8 persoane. De asemenea, piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 23 misiuni aero-medicale, fiind salvate 23 persoane aflate în situații de urgență.
De asemenea, pentru punerea în aplicare a măsurilor de autoprotecție, au fost emise 4 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

În ultimele 24 de ore, doi cetățeni ucraineni au depus cerere de azil în România. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.346 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în țara noastră. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 13.936 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 814 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 60,5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 18.281 de mijloace de transport și 80.640 de persoane, dintre care 6.747 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI