Principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale, ieri, în toată țara au fost organizate 337 manifestări, astfel că, pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, au fost mobilizate peste 21.000 de efective MAI.

În București, peste 1500 de jandarmi, polițiști și pompieri s-au aflat la datorie în dispozitivele operative asigurându-se că cele 35.000 de persoanele prezente la parada militară se vor bucura de spectacolul oferit de organizatori în condiții de perfectă siguranță.

Totodată, având în vedere numărul mare de participanți (16.000 de persoane) pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestările dedicate Zilei Naționale, la Alba Iulia au fost mobilizați peste 530 de polițiști, jandarmi și pompieri.

De asemenea, efectivele MAI au fost prezente în marile orașe pentru gestionarea situațiilor de urgență și prevenirea faptelor antisociale la Târgurile de Crăciun unde oamenii au participat în număr foarte mare. Spre exemplu, în București, la Parcul Drumul Taberei au participat aproximativ 13.000 de persoane, iar la Cluj Napoca 20.000 de persoane au fost prezente la deschiderea Târgului de Crăciun.

Astfel, în ultimele 24 de ore, efectivele MAI au intervenit la 3.486 de evenimente, 2.291 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.195 circumscrise situațiilor de urgență.

În cursul zilei de ieri, la nivelul unităților de poliție au fost semnalate 623 de posibile infracțiuni, peste 21% dintre acestea fiind din oficiu.

Pe parcursul executării misiunilor, echipajele de poliție și jandarmerie au prins în flagrant 110 autori de infracțiuni care au săvârșit 122 de fapte penale.

Ieri, 9 persoane urmărite național sau internațional au fost depistate de polițiști.

De asemenea, polițiștii au dispus, în ultimele 24 de ore, măsuri preventive pentru 28 de persoane. În urma activităților de investigații desfășurate de polițiști au fost identificați 19 autori în 11 dosare penale cu AN, aflate în lucru.

Polițiștii rutieri, care au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind reținute 419 permise de conducere și retrase 154 de certificate de înmatriculare pentru abaterile constatate.

Joi, polițiștii și jandarmii aflați în executarea atribuțiilor de serviciu au constatat 5.042 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1.9 milioane de lei.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat, în cursul zilei de ieri, 37 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 142 de sancțiuni contravenționale în valoare de 90.501 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.020) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 66 pentru stingerea de incendii și una pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor a fost salvată o persoană.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 7 misiuni aero-medicale, fiind salvate 6 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.392 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 91.535 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 22 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30,4%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 20.329 mijloace de transport și 66.918 persoane, dintre care 7.766 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI