În această dimineață, la nivel național, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române efectuează 11 acțiuni de operative și 115 de percheziții domiciliare pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: transporturi, protecția mediului, investigarea criminalității economice, investigații criminale și combaterea criminalității organizate.
Într-unul dintre dosare, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sprijiniți de polițiști din cadrul brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia, Hunedoara, Sibiu, Oradea, Craiova, Mehedinți, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, efectuează 61 de percheziții domiciliare, în județele Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin.
Sunt vizate persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, introducerea în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.
Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.
34 de persoane vor fi conduse la sediul poliției, în vederea audierilor.
Gruparea ar fi fost împărțită pe mai multe paliere, în scopul realizării activităților infracționale, principalele surse de proveniență a drogurilor distribuite ar fi fost colete expediate din Spania, pentru cannabis, comenzi plasate pe o rețea online, pentru amfetamină sau substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, dar și culturi ilicite organizate indoor sau outdoor, din județul Timiș.
Tot astăzi, 120 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, împreună cu 20 de comisari de la Garda de Mediu și 90 de jandarmii, desfășoară o acțiune în cadrul campaniei „Curățăm România”.
Obiectivul activității constă în prevenirea poluării mediului înconjurător și sancționarea persoanelor care nu respectă normele legale în vigoare, prin dezmembrarea și incendierea elementelor de caroserie ale autovehiculelor.
Sunt efectuate controale la 20 de agenți economici, care au obiect de activitate colectarea deșeurilor feroase/neferoase. De asemenea, sunt vizate persoanele care sunt racordate ilegal la rețeaua de energie electrică, la controale participând și reprezentanții unei societăți de distribuție a energiei electrice.
În ultimele 24 de ore, structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.951 de evenimente, dintre care 2.421 au fost circumscrise menținerii ordinii și liniștii publice, iar 1.530 au fost intervenții circumscrise situațiilor de urgență, majoritatea fiind misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Miercuri, 13 aprilie a.c., la nivelul structurilor de poliție din România, au fost semnalate 821 de posibile infracțiuni, aproximativ 20% dintre acestea din oficiu.
Polițiștii și jandarmii aflați în executarea misiunilor zilnice, în ultimele 24 de ore, au prins în flagrant 128 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 139 de fapte penale. Totodată, s-au dispus măsuri preventive pentru 82 de persoane și au fost depistate 16 de persoane urmărite național sau internațional.
În urma activităților de investigații desfășurate de polițiști au fost identificați 40 de autori în 39 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii rutieri au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea și combaterea accidentelor grave de circulație, fiind reținute 613 permise de conducere și retrase 269 de certificate de înmatriculare.
În cursul zilei de ieri, polițiștii și jandarmii au constatat peste 8.700 de abateri de natură contravențională și au aplicat amenzi în valoare de peste 2,9 milioane de lei.
Miercuri, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 189 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 24 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. De asemenea, au fost aplicate 647 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 202.500 de lei.
Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru acordarea primului-ajutor medical pentru 1.212 de persoane.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 6 persoane. Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 19 misiuni aero-medicale, fiind salvate 15 persoane aflate în situații de urgență. Totodată, polițiștii au intervenit pentru salvarea a două persoane aflate în situații critice.
Niciun cetățean ucrainean nu a depus solicitare de azil în țara noastră în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.343 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 73,1%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 20.949 de mijloace de transport și de 75.605 de persoane, dintre care 9.385 de cetățeni ucraineni.
Sursa: MAI