În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.
Astfel, angajații MAI au intervenit la 4.866 de evenimente, 3.134 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.732 circumscrise situațiilor de urgență.
În cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 74 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 50 de autori în 39 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.
La nivelul unităților de poliție au fost semnalate 887 de posibile infracțiuni, 18% dintre acestea fiind din oficiu.
133 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 133 de fapte penale, au fost prinși în flagrant de polițiști și jandarmi. De asemenea, polițiștii au depistat 30 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Polițiștii rutieri au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea și combaterea accidentelor grave de circulație, fiind reținute 658 de permise de conducere și retrase 256 de certificate de înmatriculare.
Polițiștii și jandarmii au constatat 7.917 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 2,8 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 122 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 443 de sancțiuni contravenționale în valoare de 309.000 lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.407) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 117 pentru stingerea de incendii și 3 pentru descarcerare. Au fost emise 8 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 14 persoane.
La rândul lor, polițiștii au salvat 3 persoane aflate în situații critice (incendiu).
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 21 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 20 de persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.364 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 52.520 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 440 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 34,1%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 30.583 mijloace de transport și 119.214 de persoane, dintre care 10.349 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI