Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 9 decembrie 2021, la consultări cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul Bucureşti 9 (B9), se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Subiectul principal al consultărilor, desfăşurate telefonic, a vizat situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre, context în care Preşedintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuţiei pe care a avut-o recent cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi evaluarea sa”, se arată în comunicat. Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor din regiune şi coordonarea între statele aliate.

„În intervenţia sa, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul Bucureşti 9 (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare şi coordonare între aliaţi, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO. Preşedintele României a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente”, continuă comunicatul.

De asemeneaa, „Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Preşedintele României a menţionat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei”.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA.

Foto: Mediafax