“Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, acesta este mesajul postat de Ioan Aurel Pop, președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU și președinte al Academiei Române, pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din toată țara, precum și foști miniștri ai Educației, potrivit stiripesurse.ro.
Postarea respectivă vine în contextul în care, prin legile educației, s-a propus reorganizarea CNATDCU. De altfel, în România, conform unei rezoluții a Consiliului Național al Rectorilor, votată în unanimitate, se cere revenirea la tradiția universităților românești și anume acordarea titlului de doctor, de către acestea. Lucru arătat de altfel și de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, care vorbea de un ‘sistem sovietic’.
Prin prevederile unei noi Legi a învățământului superior, Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existența plagiatului, în lucrările de doctorat. Admiterea, pregătirea și îndrumarea studenților doctoranzi, precum și susținerea tezelor de doctorat sunt asigurate de Universități, astfel că este normal ca instituțiile de învățământ superior să își asume și responsabilitatea acordării titlurilor de ,”doctor”. Pe această temă, s-au exprimat, în repetate rânduri, importantele comunități academice din București, Cluj, Timișoara și Iași.
Instituția CNATDCU, sub numele de “Comisia superioară de diplome”, a fost introdusă pentru controlul politic al sistemului de învățământ în anul 1950, după reforma din 1948, de către Comisarii sovietici și a fost perfecționat în epoca Ceaușescu, de către pro-ruși, cu același scop: controlul politic.
Foarte important de precizat este că, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a continuat accelerat aderarea universităților din România la Spațiul European al Învățământului Superior (EHEA).
Sursa: stiripesurse.ro