Joi, 8 decembrie, România va cere în Consiliul JAI votul decisiv în privința aderării la Schengen.  

“Starea de incertitudine nu mai poate continua, integrarea în Schengen este obiectivul nostru național”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, la Palatul Victoria.

Declarația sa a venit în contextul în care oficialii români încă mai speră să schimbe decizia Austriei, care se opune extinderii Spatiului Schengen.

Cancelarul austriac invocă faptul că mulți migranți care ajung în Austria au trecut ilegal granița de la noi.

”Toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.”, a spus seful Guvernului României.

Premierul a subliniat că temerile Austriei, care se opune aderării României la Schengen, nu au o justificare reală.

”Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene FRONTEX confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegală este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen. Însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur prin implicarea României, care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen”, a mai spus premierul Ciucă.

În ultimele săptămâni, oficialii austrieci au declarat, în repetate rânduri, că se opun extinderii spaţiului Schengen.