Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi după-amiază, de cancelarul Olaf Scholz, la sediul Cancelariei Federale din Berlin. Aceasta este a doua vizită externă a premierului, de la preluarea funcției, după cea în Republica Moldova.

Oficialii au discutat despre prezența a 4.000 de militari în România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, și despre aderarea României la Schengen.

Marcel Ciolacu a spus că în opinia sa, pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente.

După ceremonia întâmpinării, cei doi înalţi demnitari au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de o reuniune în plen a celor două delegaţii. Aderarea României la spaţiul Schengen şi cooperarea economică bilaterală a fost unul dintre subiectele aflate pe agenda intâlnirii.

“Așa cum spunea domnul premier, Germania susține aderarea României. Și în ceea ce îndeplinește condițiile. Este adevărat că președinția Spaniei și-a propus. Este corect ca România să devină membru al Spațiului Schengen. România și-a îndeplinit condițiile tehnice”, a declarat Olaf Scholz.

“România a îndeplinit toate condițiile. România a depășit acest moment al MCV, vreau să mulțumesc premierilor germnan și spaniol pentru susținere.

Sunt ferm convins că eu, președintele, ministrul de externe o să să ne implicăm pentru această provocare.

Politicile interne trebuie să rămână interne atunci când se iau decizii. Trebuie să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat când luăm astfel de decizii”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Foto: captura video