Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, alături de premierul sud-coreean Han Duck- soo, la o Masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, în marja vizitei pe care o efectuează la Seul, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.

Nicolae Ciucă a exprimat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţional bune între cele două state şi revigorarea Parteneriatului Strategic de la lansarea căruia se vor împlini, anul viitor, 15 ani.

El a subliniat disponibilitatea autorităţilor române de a avea un dialog deschis cu companiile sud-coreene cu privire la identificarea unor oportunităţi noi de investiţii în România, precum şi la stimulentele şi condiţiile care ar face aceste investiţii atractive şi benefice ambelor părţi.

”România are toată deschiderea pentru a facilita investiţiile companiilor sud-coreene. Suntem profund interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi şi tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre.

Urmărim parteneriatul cu KOSME (Korea SMEs and Startups Agency) pentru înfiinţarea unui Centru de Schimb Tehnologic în Bucureşti. În condiţiile creşterii, în plan global, a relevanţei securităţii aprovizionării cu energie, este necesar să avansăm discuţiile privind energia nucleară – energie sigură, curată şi accesibilă pentru consumatori şi inovarea în acest domeniu. Partea română susţine dezvoltarea lanţului de aprovizionare al reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum şi inovarea în domeniul tehnologiilor din sectorul nuclear civil”, a declarat șeful Executivului.

În cadrul întrevederii cu oamenii de afaceri, premierul a încurajat companiile sud-coreene interesate să investească în domeniile vizate de programele-cheie din Fondul pentru modernizare şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv în proiecte privind sursele regenerabile de energie. Prim-ministrul a mai subliniat şi interesul părţii române în ceea ce priveşte cooperarea cu Republica Coreea în domeniul gazelor naturale lichefiate.

Premierul a prezentat avantajele pe care le oferă investitorilor economia naţională. România oferă oportunităţi diverse de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene, şi dispune de o poziţie geografică strategică, ce poate fi utilizată ca punct de intrare pe piaţa unică europeană, spre Balcani sau spre Vecinătatea Estică.