Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reafirmat lunu angajamentul „neechivoc” față de îndeplinirea obligațiilor aferente PNRR, în cadrul reuniunii Comitetului interministerial de coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, acesta a cerut miniștrilor să găsească soluții pentru implementarea jaloanelor necesare în vederea avansării celei de-a doua cereri de plată.

„Așa cum i-am transmis de curând și doamnei președintă a Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles, ne menținem dorința pentru un dialog cât mai strâns cu experții Comisiei și apreciem cooperarea eficientă pe care am avut-o până acum”, a declarat seful Executivului.

“PNRR a fost gândit ca un instrument de răspuns la criză, care să accelereze redresarea post-pandemie. În momentul aprobării lui, în septembrie 2021, Europa nu se confrunta cu suprapunerea crizei energetice cu criza inflației și cea de securitate generată de războiul din Ucraina”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Astfel, anumite jaloane trebuie ajustate pentru a răspunde crizei multiple.

“Cred că este o expresie a rezilienței Uniunii însăși capacitatea de a-și ajusta răspunsul acolo unde este absolut necesar. România consideră foarte important RePower EU, ca instrument de răspuns la criza energiei, dar și pentru asigurarea independenței strategice a Uniunii mai ales în ceea ce privește importul de energie din Rusia. Reflectarea acestuia în PNRR va trebui să aibă și un impact în ceea ce privește asigurarea capacității statelor membre de a răspunde provocărilor generate de evenimente geopolitice accelerate de la începutul acestui an”, a mai spus premierul.

Foto: captura video