Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi autorităților de control la căminele de bătrâni să nu facă exces de zel în privința acestor controale și să dea amenzi cu orice preț, chiar și în situații în care se constată nereguli minore.

„Aş dori să le cer autorităţilor să nu picăm în cealaltă extremă şi să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite, vom schimba ceva de fond cu aceste controale”, a declarat Marcel Ciolacu joi, la ședința de guvern.

Premierul a mai anunţat că rezultatul preliminar al verificărilor pe care le-a solicitat la nivel naţional arată că, după controlarea a 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a dat detalii despre aceste verificări. Au fost controlate 1037 centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, minori şi persoane cu dizabilităţi şi că s-a descoperit că 24  funcționau ilegal, fără autorizație. Totodată, au fost date 3.640 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, a spus demnitarul.