Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română, cu sprijinul Europol, au destructurat un grup de crimă organizată implicat în imigraţia ilegală de-a lungul aşa numitei „rute balcanice”, transmite Europol.

Reţeaua de infractori, activă din octombrie 2020, includea cetăţeni egipteni, irakieni, sirieni şi români. Aceştia aveau celule în toate ţările de pe ruta balcanică, de unde anumite persoane se ocupau de recrutarea, găzduirea şi transportul imigranţilor din Iordania, Iran, Irak şi Siria.

Mai mulţi infractori români facilitau trecerea graniţei din Bulgaria şi Serbia a unor grupuri de imigranţi şi se ocupau de găzduirea temporară a acestora în zone din Bucureşti şi din vestul României. Imigranţii erau, apoi, transportaţi în Ungaria, în drumul lor spre destinaţia finală, Germania.

În total, au fost interceptate 26 de tranporturi ilegale şi au fost detectaţi 490 de imigranţi care încercau să treacă ilegal graniţa cu România. Potrivit Europol, grupul de crimă organizată era implicat şi în alte activităţi ilegale, precum traficul de droguri sau falsificarea documentelor.

Imigranţii plăteau între 4.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de segmentul pe care erau transportaţi. De exemplu, pentru a merge din România către Germania aceştia plăteau între 4.000 şi 5.000 de euro. Aceştia erau ţinuţi în clădiri fără condiţii, fără acces la facilităţi de igienă. Infractorii închiriau case în Călăraşi, Ialomiţa şi Timişoara. Într-una dintre case, de doar 60 de metri pătraţi, stăteau ascunşi 100 de oameni în acelaşi timp. Apoi, aceştia erau transportaţi în camioane încărcate cu diverse lucruri şi fără ventilaţie.

Au fost arestaţi 18 indivizi, în urma a 22 de percheziţii şi au fost confiscate mai multe piese de muniţie, cinci maşini, telefoane mobile şi 22.000 de euro.

Foto: Europol