Operaţiunea comună, cu denumirea “Activităţi Operaţionale Flexibile la Frontierele Terestre 2021” –Joint Operation Flexible Operational Activities Land 2021 (JO FOA Land 2021), care a fost lansată şi în România la începutul acestui an, îşi extinde aria de responsabilitate organizându-se la toată frontiera cu Serbia, în toate cele trei judeţe din zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, transmite Poliţia de Frontieră Română.
Acţiunea se desfăşoară la nivelul a şaisprezece sectoare ale Poliţiei de Frontieră situate la graniţa terestră şi pe fluviul Dunărea cu Serbia şi vizează prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale pe respectivul segment de frontieră externă a Uniunii Europene.
În cadrul operaţiunii de la frontiera cu Serbia, în luna octombrie vor fi detaşaţi 65 de reprezentanţi ai Agenţiei Frontex şi ai autorităţilor de frontieră din Austria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria, cu 25 autospeciale de patrulare şi 2 autospeciale de supraveghere a frontierei cu termoviziune.
În diverse faze ale activităţilor, vor participa şi poliţişti de frontieră români de la cele şaisprezece sectoare ale Poliţiei de Frontieră care au în competenţă frontiera terestră şi pe fluviu cu Serbia.
JO FOA Land 2021 se derulează, începând cu 27 ianuarie 2021, pe teritoriul mai multor state, durata de implementare a acesteia fiind de un an.
Scopul operaţiunii este să pună în aplicare, în mod coordonat, activităţile operaţionale derulate pentru controlul fluxurilor de migraţie ilegală către teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a combate criminalitatea transfrontalieră şi pentru a consolida cooperarea europeană în domeniul asigurării securităţii la frontierele externe.
Se au în vedere asigurarea rezilienţei pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului migraţionist, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.
Operaţiunea este finanţată, în totalitate, de către Agenţia FRONTEX şi este planificat ca în lunile următoare contribuţia agenţiei în sprijinul activităţilor operaţionale din România să crească, prin detaşări suplimentare de resurse umane şi tehnică de patrulare şi supraveghere.