Forţele Navale Române participă, în perioada 28 iunie – 10 iulie, la Exerciţiul multinaţional “Sea Breeze 21”, organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa, anunţă Forţele Navale Române.
Corveta “Contraamiral Horia Macellariu” (265) a plecat sâmbătă, 26 iunie, din portul militar Mangalia, şi a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la “Sea Breeze 21”.
Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forţele Navale Române la exerciţiul din Ucraina este fregata “Regina Maria” (222) cu un elicopter IAR 330 “Puma Naval” ambarcat la bord. Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanţa, va executa o serie de exerciţii în comun cu fregata neerlandeză HNLMS “Evertsen”, după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianţei Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră şi va participa la Exerciţiul “Sea Breeze 21” din Ucraina.
Pe timpul desfăşurării exerciţiului, doi elevi militari de la Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” vor fi ambarcaţi, în perioada 29 iunie -7 iulie, la bordul unui distrugător al Forţelor Navale ale SUA în Europa care participă la “Sea Breeze 21”, unde vor efectua un stagiu de pregătire practică, coordonat de marinarii americani.
Exerciţiul Sea Breeze 21, motiv de îngrijorare pentru Rusia
Săptămâna trecută, Moscova a cerut Statelor Unite şi aliaţilor săi să oprească operaţiile militare din Marea Neagră.
„Magnitudinea şi agresivitatea exerciţiilor militare Sea Breeze nu reflectă nevoile reale de securitate din regiunea Mării Negre”, a transmis, la acea vreme, ambasada.
„Cerem Statelor Unite şi aliaţilor să oprească operaţiile militare din Marea Neagră”, a transmis ambasada, prin intermediul Twitter.
„Fiecare problemă a regiunii poate fi rezolvată de către statele cu litoral (n.r. la Marea Neagră), fără ajutor din afară”, se mai arată în mesajul ambasadei.
Potrivit reprezentanţilor ambasadei, exerciţiile SeaBreeze „cresc riscul incidentelor neintenţionate” şi „inspiră ambiţii militare în Kiev”.
Foto: Forțele Navale Române