În primul semestru din acest an, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 2.621.518 pachete ţigări, în valoare de 46.894.520 lei, potrivit unui comunicat al Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute.
De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 5.564 kilograme tutun şi 9.698 kilograme tutun narghilea.
Poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut 1.750.000 timbre de acciză pentru ţigarete.
Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 236 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală. Traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România etc.
În perioada analizată, au fost depistate transporturi semnificative de ţigări la frontiera cu Bulgaria. Ţigaretele au fost descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei (Giurgiu şi Calafat), fiind traficate prin metoda “capac” sau ascunse în spaţii special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor, arată IGPF.
La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina şi Republica Moldova) se menţine tendinţa introducerii ţigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părţile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.