În perioada Crăciunului, peste 25.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor în cazul producerii unor evenimente nedorite.

Pe parcursul celor trei zile, la nivel național, polițiștii rutieri au acționat pe traseele cele mai aglomerate pentru evitarea blocajelor și prevenirea accidentelor de circulație. În urma abaterilor constatate, au fost reținute 765 permise de conducere și au fost retrase 221 certificate de înmatriculare.

De asemenea, în această perioadă, polițiștii au constatat 2.384 infracțiuni, fiind aplicate 14.787 sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.975.317 lei.

În acest weekend, echipe mixte de polițiști și jandarmi au fost angrenate și în asigurarea ordinii și liniștii publice pentru 172 de manifestații publice, dintre care o manifestație sportivă, 39 manifestații culturale și 2 manifestații de protest. În urma acestor activități, nu au fost înregistrate evenimente deosebite.

În ceea ce privește misiunile desfășurate de pompierii militari, aceștia au acționat în cazul a 4.059 situații de urgență, dintre care 234 intervenții pentru stingerea incendiilor, precum și  3.183 pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor, descarcerare sau acordare de prim ajutor, în ultimele 24 ore, în contextul fenomenelor de vreme rea, pompierii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.

Astfel, fenomenele hidrometeorologice periculoase au produs efecte la nivelul a 6 județe (AB, AR, BH, HD, MS și TL), unde colegii noștri au acționat pentru evacuarea apei din 4 curți și 1 beci, cât și pentru salvarea unei persoane rămase izolată la locul de muncă, din cauza creșterii nivelului râului Crișul Negru.

Totodată, din cauza apei și a aluviunilor, traficul rutier a fost temporar blocat pe 2 drumuri județene (DJ 792F/AR și DJ 154A/MS), însă prin efortul conjugat al autorităților, situația a fost remediată și traficul reluat, în condiții de siguranță.

La această oră nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice.

Pe parcursul celor trei zile, au fost înregistrate și creșteri ale valorilor de trafic, la punctele de trecere a frontierei de stat. În acest weekend, peste 250.000 persoane și 62.000 autovehicule au trecut granițele țării. Pentru combaterea și prevenirea fenomenului de migrație ilegală, polițiștii de frontieră au fost organizat 214 acțiuni și 647 filtre, în urma cărora, din fericire,  nu au fost semnalate evenimente deosebite.

Pentru limitarea răspândirii virusului SarsCov-2, structurile MAI au verificat 6.646 operatori economici și 310.865 persoane, fiind aplicate 2.869 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.734.900 lei, iar pentru verificarea certificatelor digitale, au fost folosite aproximativ 3.994 dispozitive electronice.

Facem un nou apel către cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, înainte de a pleca de acasă, recomandăm conducătorilor auto să se informeze cu privire   la condițiile de drum și meteorologice.

Având în vedere că în această perioadă, mulți cetățeni aleg să folosească produse pirotehnice, reamintim că acestea trebuie folosite doar în condițiile legale și cu luarea tuturor măsurilor de protecție astfel încât să fie prevenite accidentele, care pot avea consecințe extrem de grave.

În continuare, angajații structurilor MAI rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Centrul National de Conducere Integrată al MAI va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.

Sursa: MAI