Politistii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară. Activitățile s-au desfășurat în municipiul București (18) și în județele Ilfov (4), Tulcea (3), Cluj (1), Giurgiu (1) și Ialomița (1), la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice, precum și la sediul social și două puncte de lucru ale unei unități bancare din România. Acțiunea s-a derulat într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în luna august 2021, în scopul obținerii, prin mijloace frauduloase, a aproximativ 16 milioane de dolari, aflați în conturile deschise la o unitate bancară din România de către o societate comercială cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet. De asemenea, sunt puse în aplicare 11 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite și vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii acestora și dispunerii măsurilor legale care se impun, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În fapt, polițiștii D.I.C.E. și D.C.C.O. au efectuat cercetări într-un dosar penal înregistrat la nivelul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave, delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în declarații și șantaj. În cauză s-a reținut că, începând cu luna august 2021, în baza rezoluției infracționale de a obține în mod fraudulos întregul disponibil aflat în conturile unei societăți comerciale cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet, asupra cărora a fost instituită măsura asigurătorie a popririi de către P.Î.C.C.J., într-o cauză penală, în perioada 17 martie 2015 – 16 august 2021, membrii grupării ar fi organizat și ar fi pus în executare un amplu mecanism financiar, menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare. Astfel, ar fi determinat-o, în luna noiembrie 2021, prin mijloace frauduloase, să aprobe plăți în valoare totală de 70.156.151,72 de lei, sumă aflată în conturile clientului băncii. Pentru realizarea acestui scop, gruparea ar fi folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostile falsificate, în care atestau calitatea nereală de  împuternicit pe conturi a liderului grupării, în baza unui contract de mandat oneros) sau care nu erau apte să justifice, din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a acestor fonduri bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat, pus în executare în mod formal prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate), documente menite să asigure transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare.

Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării de către persoane implicate în lanțul de aprobare a transferurilor bancare a dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare, acceptând informații nereale și înscrisuri falsificate, cunoscând caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora. Ulterior, sumele obținute ar fi fost supuse unui proces de spălare a banilor, membrii grupului procedând la împărțirea fondurilor obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore și transmiterea acestora către mai multe conturi bancare, urmată de retragerea acestora în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor pentru companii unde membrii grupului sau apropiați ai lor sunt acționari sau creditarea societăților deținute de aceștia, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă sau transferuri cu valori neobișnuit de mari în raport cu obiectul tranzacțiilor (contracte de cesiune părți sociale, antecontracte de vânzare-cumpărare). Operațiunea are drept scop documentarea şi investigarea activităților infracţionale ale persoanelor bănuite, probarea legăturilor infracționale, identificarea de bunuri și înscrisuri necesare soluționării cauzei, aplicarea de măsuri asigurătorii, conducerea persoanelor bănuite, în vederea audierii și dispunerii de măsuri. Echipele participante la operaţiune sunt constituite din procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și polițiști din cadrul I.G.P.R. – D.I.C.E., D.C.C.O., B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița-Năsăud – S.I.C.E.

Sursa: IGPR