Marti, 19 iulie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș, la persoane bănuite de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2021, o persoană bănuită ar fi efectuat, prin utilizarea neautorizată a unor date de identificare ale titularului și ale contului bancar sau folosind, fără drept, dispozitive de tip token sau digipass, eliberate pe numele clienților, 802 transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare ale unor clienți.
Pe parcursul celor 11 ani, persoana ar fi accesat ilegal conturile de internet banking ale unor clienți (705 acte materiale) prin folosirea, fără drept, a dispozitivelor de tip token sau digipass.
De asemenea, în vederea justificării unui transfer bancar, ar fi plăsmuit un înscris, sub semnătură privată, pretins încheiat de către un client al băncii, pe care l-ar fi folosit pentru a justifica un transfer bancar de aproximativ 73.000 de lei.
În activitatea infracțională persoana ar fi beneficiat de sprijinul altor 4 persoane, care ar fi înlesnit activitatea infracțională, prin punerea la dispoziție a datelor conturilor bancare folosite de aceștia, conturi care au fost utilizate în vederea realizării de transferuri frauduloase.
În această modalitate, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 9 milioane de lei (2,5 milioane de euro).
În urma perchezițiilor, au fost descoperiți și ridicați 7.500 de euro, 1.000 de lei, 4 mini lingouri de aur, 9 telefoane mobile, 8 memory stick-uri, un laptop, două ștampile și documente.
5 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, pentru audieri.
Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.
Activitatea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timișoara.

Sursa: IGPR