Deputatul rus Dmitri Palyuga şi alţi câţiva parlamentari din municipalitatea Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut pe 7 septembrie Dumei de Stat a Rusiei să îl destituie pe Vladimir Putin pentru ceea ce ei spun că sunt infracţiuni de trădare, potrivit Kiev Independent.
Palyuga şi deputatul rus Nikita Iuferev au postat pe Twitter citaţii ale poliţiei pentru “discreditarea autorităţilor de la putere” şi, potrivit lui Palyuga, deputaţii vor fi sancţionaţi cu amenzi. Doi dintre cei patru deputaţi citaţi au fost eliberaţi pe 9 septembrie, a declarat Palyuga.
Conform CNN, Palyuga spune că Putin este responsabil pentru “decimarea tinerilor ruşi apţi de muncă, care ar servi mai bine forţa de muncă decât armata; recesiunea economică a Rusiei şi exodul creierelor; extinderea NATO spre est, inclusiv adăugarea Finlandei şi Suediei pentru a-şi “dubla” graniţa cu Rusia; efectul opus al “operaţiunii militare speciale” din Ucraina”.
Kremlinul a încercat din răsputeri să înăbuşe orice critică la adresa invaziei sale în Ucraina.
După ce a lansat o invazie la scară largă la sfârşitul lunii februarie, guvernul rus a acţionat rapid pentru a închide rămăşiţele presei libere din Rusia şi a introdus o nouă lege care impune sancţiuni penale severe pentru răspândirea de informaţii “false”.
Potrivit unui grup independent care urmăreşte detenţiile din Rusia, 16.437 de persoane au fost arestate sau reţinute pentru activism împotriva războiului în Rusia de la începutul invaziei.