Guvernul din Republica Democrată Congo a dispus, sâmbătă seara, evacuarea orașului Goma, situat în estul țării, după erupția puternică și bruscă a vulcanului Nyiragongo situat în apropiere. Erupția a provocat panică în orașul cu aproximativ 2 milioane de locuitori. Mii de oameni au fugit panicați, mulți pe jos, cu saltele și alte bunuri.

Mulțimi au fost văzute cu saltele și alte bunuri, fugind spre granița cu Rwanda spre est, chiar înainte de anunțul guvernului, care a venit la câteva ore după ce a început erupția, scrie BBC.

Autoritățile au declarat că aproximativ 3.000 de persoane au plecat deja oficial din Goma. Potrivit presei, vor fi găzduite în școli și lăcașuri de cult. Alți locuitori au fugit spre terenuri mai înalte din vestul orașului.

“Suntem deja într-o psihoză totală. Toată lumea se teme. Oamenii fug. Nu știm ce să facem.”, a declarat Zacharie Paluku, localnic din Goma.

“Înaintăm într-un ritm de broască ţestoasă, pe trei sau patru benzi. Maşinile sunt pline de obiecte personale, saltele în portbagaj sau pe capotă. Sunt copii, femei, bătrâni care merg pe jos şi vine ploaia, e complicat “, a spus un bărbat.

Vulcanul, situat la 10 km  de Goma, a izbucnit ultima dată în 2002, ucigând 250 de persoane și făcând 120.000 de persoane fără adăpost.

Un oficial din Parcul Național Virunga, unde se află vulcanul, a comunicat că erupția de sâmbătă a fost similară cu cea din 2002 și că toți cei din apropierea aeroportului ar trebui să plece de urgență.

Anterior, ministrul comunicațiilor Patrick Muyay a transmis pe Twitter că guvernul discută măsuri urgente după ce premierul a convocat o reuniune de urgență în capitala Kinshasa.

Oamenii au fost sfătuiți să stea liniștiți, dar unii s-au plâns de lipsa informațiilor din partea autorităților pe fondul conturilor conflictuale care circulă pe rețelele de socializare.

Muntele Nyiragongo este unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii. Existau îngrijorări că activitatea sa nu a fost monitorizată în mod corespunzător de Observatorul Vulcanului Goma, deoarece Banca Mondială a redus finanțarea pe fondul acuzațiilor de corupție.

Vezi detalii mai multe AICI

Foto: AGERPRES