O donaţie de bunuri mobile din partea companiei Lockheed Martin Overseas LCC din Statele Unite ale Americii pentru Ministerul Apărării Naţionale, ca operaţiune compensatorie în valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari, a fost aprobată prin Hotărâre a Guvernului României în şedinţa de vineri, 17 septembrie, anunţă MApN, într-un comunicat de presă.

Donaţia constă în echipamente şi dispozitive de testare, seturi de piese şi componente de schimb, precum şi pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79 (R) – Gap Filler din dotarea Forţelor Aeriene Române. Astfel, Centrul de Mentenanţă Regional Otopeni din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene va îndeplini formalităţile de acceptare a donaţiilor în numele statului român.

Ministerul Apărării Naţionale a încheiat cu compania Lockheed Martin Overseas LLC din Statele Unite ale Americii, prin CN Romtehnica SA, contractele nr. 02/827/2018 şi 02/959/2019 pentru achiziţia de piese de schimb şi subansamble specifice radarelor TPS-79(R), respectiv contractul nr. 02/845/2018 pentru achiziţia de servicii de reparaţii ale echipamentelor defecte specifice radarelor TPS-79(R).

Având în vedere că produsele/serviciile care fac obiectul contractelor de achiziţie menţionate anterior sunt din domeniul apărării şi au o valoare care depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorului Lockheed Martin Overseas LLC îi revine obligaţia de a efectua operaţiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

În conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă, implementarea obligaţiilor de compensare s-a realizat prin acorduri de compensare încheiate de Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS) şi agentul economic amintit.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității