Pe 2 aprilie 2021, regretatul profesor Keith Hitchins ar fi împlinit 90 de ani. În memoria istoricului, profesorul Vasile Pușcaș a publicat în Colecția ”Istorie Contemporană”, pe care o coordonează, volumul bilingv „Keith Hitchins: The Historian’s Honesty / Onestitatea istoricului”, un proiect editorial care apare sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române și a Fundației Transilvania Leaders.

Profesorul Hitchins a venit în România în anul 1961, în urma unui acord bilateral semnat în 1960 de SUA și România privind schimburile culturale. „Cred că nici unul dintre istoricii din străinătate care au abordat și temele românești nu au făcut atât de mult  pentru introducerea în circuitul internațional a istorigrafiei române și a istoriei românești. A făcut acest lucru cu foarte multă seriozitate, cu onestitate, cu distincție”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.

„Textul acestui volum este o evocare a personalității profesorului și istoricului Keith Hitchins de către un fost student. Paginile pe care acum i le dedicăm sunt rezultatul unei intenții pe care am formulat-o la începutul lunii aprilie 2020, atunci când i am urat profesorului „La Mulți Ani!”, cu prilejul împlinirii vârstei de 89 de ani. Se pensionase de o jumătate de an, dar lucra asiduu la proiectele istoriografice pe care și le propusese pentru perioada următoare. Atunci am avut gândul de a dezvolta câteva articole de-ale mele, din ultimele două decenii, care tratau activitatea istoriografică a lui Keith Hitchins, într-o prezentare în volum, cu prilejul împlinirii a nouă decenii de viață, în 2 aprilie 2021. Cu multă durere în suflet și mari regrete am aflat, în 2 noiembrie 2020, de la apropiații profesorului din Urbana Champaign (SUA), că reputatul istoric, intelectual și, mai presus de orice, un mare om a trecut la cele veșnice. Dar gândul fostului lui student nu a dispărut și, la vremea când ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, publicăm aceste pagini ca semn de nemărginită apreciere și profund respect pentru înaltul său umanism și tot ce a realizat în domeniul istoriografic, dar mai ales pentru efortul lui continuu în dezvoltarea dialogului cultural româno-american/occidental, pentru încrederea că națiunea română este înscrisă pe calea integrării în europenitate”, a mai adăugat prof. Pușcaș.

Prima carte despre România a istoricului american, apărută în 1969 la Harvard University Press, s-a intitulat „Romanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”. A mai publicat volumele „The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) și „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994). Un al treilea volum despre perioada comunistă a rămas neterminat.

„Keith Hitchins a fost între acei oameni care cu tot sufletul său, cu toată convingerea a scris istoria românilor nu înfrumusețată, dar cu un sentiment de înțelegere și de bunăvoință. Ca să facă acest lucru, a învățat limba română și a ajuns să simtă limba română. Nu a avut nevoie de traducători ca să își scrie cărțile, a citit direct în românește încă din anii 70. (…) Mi-ar plăcea ca această lucrare a profesorului Pușcaș să ajungă la toți intelectualii sau, măcar, la istoricii onești. La istoricii care știu ce înseamnă filtrul echilibrului, care știu că nu pot ponegri un popor ca să îl ridice în slăvi pe altul și care știu că nu există ierarhii între popoare, că nu putem stabili noi că un popor e inferior și altul superior sau că un popor este bun și altul este rău.  Nu există așa ceva, e deasupra onestității istoricului. Keith Hitchins a fost unul dintre acești oameni rari”, a declarat acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Sursa: highleague.ro