Administraţia Joseph Biden a semnalat, vineri, că susţine planurile Uniunii Europene de consolidare a capabilităţilor strategice, pledând însă pentru accelerarea acţiunilor concrete în acest sens, în contextul ascensiunii Chinei şi apariţiei unui sistem mondial multipolar.

Statele Unite au argumentat în mod repetat că autonomia strategică a Uniunii Europene trebuie să se dezvolte în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Joseph Biden susţine “în mod absolut” dezvoltarea capabilităţilor militare europene, afirmă Derek Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat de la Washington. Statele Unite tocmai au semnat un parteneriat strategic cu Australia şi Marea Britanie (AUKUS), în cadrul eforturilor de focalizare a atenţiei asupra zonei Indo-Pacifice.

Derek Chollet a exprimat preocupări privind ritmul lent al programelor UE pentru dezvoltarea capabilităţilor militare, avertizând că există riscul apariţiei unui decalaj în raport cu Statele Unite.

“Am asistat la multe reuniuni ministeriale în domeniul apărării atât la Pentagon, cât şi la Bruxelles, iar fiecare ministru insista vehement pentru alocarea mai multor fonduri pentru apărare, pentru armate mai capabile. Dar apoi toţi aceşti miniştri erau nevoiţi să meargă în parlamente, la guverne şi să susţină acele bugete şi nu aveau succes”, afirmă Derek Chollet, conform site-ului Politico.eu.

Derek Chollet a argumentat că actuala Administraţie SUA se confruntă cu un sistem global din ce în ce mai complicat, multipolar. “Acum avem ascensiunea Chinei, am avut o pandemie cu care încă ne luptăm şi, desigur, sunt şi disfuncţionalităţi interne în Statele Unite”, a continuat Chollet.

Oficialul american a precizat că Statele Unite manifestă disponibilitatea de a oferi consultanţă aliaţilor europeni pentru dezvoltarea capabilităţilor militare. “Noi manifestăm disponibilitatea, Statele Unite vor să ofere consultanţă. Vrem o Europă mai puternică. Este în interesul SUA ca Europa să aibă capabilităţi militare mai dezvoltate. De aceea, administraţiile SUA, preşedinţii din ambele partide, secretarii Apărării au insistat despre alocarea a 2% din PIB ca standard bugetar pentru apărare. Este important să depăşim zona teoretică, conceputul de autonomie strategică promovat de experţii institutelor de studii politice, să vorbim despre soluţii pragmatice, soluţii concrete”, a subliniat Chollet.