Eleva plutonier major Miruna Gabriela Duracu este prima elevă de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” admisă la cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ militar din Statele Unite ale Americii – Academia Militară „West Point”.
,,Pentru eleva ștefănistă oportunitatea de a se forma ca ofiţer în SUA reprezintă mai mult decât un vis împlinit. Ambiţioasă, perfecţionistă şi determinată, Miruna a reuşit să răzbată într-o competiţie destul de dură şi să îşi depăşească toate limitele în cursa pentru singurul loc alocat pentru România. S-a antrenat în fiecare zi, şi-a perfecţionat abilităţile de comunicare în limba engleză şi a luptat până în ultimul moment pentru a demonstra că poate trece peste toate probele eliminatorii din această competiţie”, informează pe Facebook Forțele Terestre Române.
,, Adolescenta în uniformă militară a reprezentat un exemplu demn de a fi urmat încă din școala gimnazială, deoarece este una dintre cele două şefe de promoţie (2013-2017) ale Şcolii gimnaziale din comuna Costeşti, judeţul Vaslui. Ea a fost admisă în colegiul militar printre primii elevi, cu media 9,80, iar pe parcursul celor patru ani de liceu s-a menţinut pe acceaşi linie de excepţie în ceea ce priveşte rezultatele şcolare. A reuşit, sub semnul atipicităţii, să îmbine înclinaţia către sport, abilităţile de lider şi performanţele şcolare. Drept exemplu i-a avut pe colegii ei, din promoţia 2019, Răzvan Moldovanu, Bogdan Daniliuc şi Mădălin Savin care sunt cadeţi la Academia Militară a Forţelor Aeriene, Academia Militară a Forţelor Terestre West Point și respectiv Academia Militară Annapolis Maryland din SUA.
Întrebată de ce a ales liceul militar, cu un zâmbet nostalgic pe chip, Miruna ne-a mărturisit „Eram destul de mică, nu îmi amintesc exact ce vârstă aveam, dar am văzut la televizor parada militară de Ziua Naţională a României şi i-am spus mamei că vreau în armată. Nu m-am răzgândit nicio clipă, iar în clasa a VII-a am început să mă pregătesc intens pentru admitere”.
La fel cum nu a putut să o facă nimeni să se răzgândească în privinţa alegerii liceului, nici de data aceasta nu a reuși nimeni să o întoarcă din drumul spre academia militară din SUA.
„Am fost convinsă încă din clasa IX-a că vreau să optez pentru forțele terestre, faptul că am avut oportunitatea să aleg o academie militară din Statele Unite ale Americii a venit ca un bonus. Am fost anunţaţi că primii 11 elevi din companie suntem eligibili pentru a ne înscrie la admitere. Nu am avut nicio îndoială că asta este cea mai bună alegere pentru mine. Am avut parte de susținerea părinţilor încă din prima clipă, iar colegii îmi cunoșteau înclinația către atletism. Au urmat o serie de probe: examen psihologic, testare medicală și o probă sportivă, care a constat într-un traseu utilitar aplicativ şi alergare de rezistenţă de o milă. Apoi a urmat o testare ECL (gramatică și vocabular) şi un interviu cu reprezentanți ai academiei din America care ne-au analizat abilitățile de comunicare în limba engleză.
Eleva, originară din Vaslui, este un atlet desăvârșit. La competiţiile susţinute între colegiile militare a ocupat mereu locul I la probele de viteză şi săritură în lungime. Abilităţile de atlet au ajutat-o să treacă prima peste probele sportive riguroase pentru admiterea la academia din SUA.
Au fost patru ani plini de privațiuni pe care numai un elev sau un absolvent de liceu militar le pot înţelege. Au fost patru ani în care Miruna a ales să se numere printre cei mai buni, să își depășească propriile așteptări și să ducă peste hotare numele Colegiului Naţional Militar „Ștefan cel Mare”, instituţie de învăţământ care i-a pus bazele pregătirii viitoarei cariere de ofiţer al Armatei Române. Acum, Miruna începe să culeagă roadele muncii sale, iar performanţa este răsplătită.
Dintre toţi cadeţii români admişi în ultimii patru ani la academiile militare din Statele Unite ale Americii, mai mult de jumătate sunt absolvenţi ai liceului militar câmpulungean. An de an performanţa şcolară este dusă la cel mai înalt nivel, iar rezultatele obţinute de elevii ştefănişti dau consistenţă actului educaţional realizat în Colegiul Naţional Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc”, mai precizează sursa citată.
Sursa text. foto: Georgiana Lupu
Foto ilustrație: West Point