Premierul Nicolae Ciucă a spus miercuri, la Baza de la Cincu, că “trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiului”.
“În primul rând, permiteți-mi să exprim recunoștința țării mele pentru prezența în România a militarilor din Țările de Jos, până la 200 de soldați. Eforturile lor, împreună cu colegii lor francezi, belgieni și români, pentru a construi și opera Grupul de luptă aliat, sunt foarte apreciate de români”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit acestuia, contribuția la postura de descurajare și apărare a NATO în România “este extrem de semnificativă, deoarece reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianța este solidă, unită și capabilă să își apere teritoriul și valorile”.
“Invazia rusă în Ucraina a modificat ireversibil relația noastră cu Rusia. Războiul de agresiune neprovocat, ilegal și premeditat împotriva Ucrainei este cea mai importantă amenințare la adresa aliaților de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Trebuie să rămânem uniți, solidari, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiului, în special în partea de sud a Ucrainei, la gurile Dunării, cu consecința blocării accesului Ucrainei la porturile de la Marea Neagră”, a spus premierul.
“O mare responsabilitate pe care o avem în calitate de aliați este să ne asigurăm că lecția învățată din această criză de către Rusia și alți actori globali și regionali este că agresiunea are efecte negative semnificative. În cadrul UE și NATO, dar și în formatele multilaterale, am adoptat o poziție fermă și hotărâtă față de Rusia vizând izolarea Rusiei la nivel internațional, susținerea unor sancțiuni dure și asigurarea punerii lor în aplicare, pledând pentru un sprijin mai larg din partea democrațiilor din întreaga lume. România a susținut toate pachetele de sancțiuni ale UE, inclusiv cel mai recent – al optulea pachet”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Foto: captura video