Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o nouă întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România şi ai Asociaţiei Comunelor din România, în contextul consultărilor periodice derulate de Guvern cu reprezentanţii administraţiei publice locale. Premierul a asigurat că pentru iarna anului 2022-2023 măsurile de plafonare şi compensare vor fi aplicate potrivit deciziilor guvernamentale, în prezent fiind în analiză situaţia energetică în perspectiva identificării unor noi soluţii.
Potrivit unui comunicat de presa, Guvernul a iniţiat discuţiile în acest format pentru a oferi comunităţilor locale sprijinul de care au nevoie pentru implementarea programelor guvernamentale în beneficiul cetăţenilor şi pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă. 
”Consultările cu autorităţile publice locale atât în acest format de dialog, cât şi în timpul deplasărilor în teritoriu, sunt un bun catalizator pentru iniţiativele şi proiectele noastre în beneficiul cetăţeanului. Ne oferă o mai bună cunoaştere a realităţilor din teren şi astfel adaptăm din mers alocările financiare, politicile şi reformele guvernamentale. Am reuşit împreună, Guvern şi autorităţi locale, să deschidem linii de finanţare din fonduri naţionale şi europene care, în perspectiva următorilor ani vor transforma comunităţile locale din România şi vor îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului a precizat că, la rectificarea bugetară recent adoptată, Guvernul a direcţionat suplimentar peste două miliarde de lei comunităţilor locale pentru continuarea programelor de care beneficiază copiii din învăţământul preşcolar şi elevii – finanţarea burselor, Programele pentru şcoli şi masă caldă în şcoli – şi pentru asigurarea funcţionării spitalelor publice, furnizarea de energie în sistem centralizat. De asemenea, au fost majorate bugetele Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi al Programului naţional de construcţii de interes public sau social pentru a fi continuate investiţiile în infrastructura comunităţilor locale – modernizare drumuri, şcoli, infrastructură de învăţământ, spitale, reţele de apă şi canalizare.