Premierul Nicolae Ciucă a purtat discuţii, la Tokyo, cu Liga Parlamentară de Prietenie Japonia-România despre ridicarea nivelului relaţiilor bilaterale dintre cele două state la dimensiunea de parteneriat strategic.
Ciucă s-a întâlnit luni, împreunã de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu Liga Parlamentară de Prietenie Japonia-România, condusă de preşedintele Ichiro Assawa, în cadrul vizitei în Japonia a celor doi înalţi demnitari români.
Prim-ministrul român a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul şef de guvern din Japonia care a vizitat ţara noastră şi cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către preşedintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018, informează Guvernul într-un comunicat.
Premierul Ciucă a susţinut că încheierea Parteneriatului Strategic între România şi Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar şi o moştenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori şi interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli.
“Componenta de securitate şi apărare reprezintă unul dintre cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părţi. Coordonarea strânsă şi permanentă între noi este cu atât mai importantă şi necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam”, a afirmat premierul.
Discuţiile s-au axat şi asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic în România.

Foto: Guvernul României/Facebook