Premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, au discutat despre criza energiei, războiul din Ucraina, spaţiul Schengen şi portul Constanţa.
Cei doi premieri au semnat mai multe documente bilaterale. De asemenea, ei au abordat mai multe teme printre care prezenţa trupelor belgiene în Grupul de Luptă NATO dislocat în România, criza energiei şi dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii.
„Am semnat astăzi Memorandumul de Înţelegere în domeniul nuclear, ca parte a angajamentului nostru, în cadru UE, de a găsi noi surse de energie, chiar dacă vorbim de tranziţia la aceste surse, dar ele fac parte din angajamentul nostru de a face tot posibilul pentru a obţine independenţă în proporţie de sută la sută de sursele ruseşti de energie. Este o importantă abordare. Aţi menţionat deja domeniile pe care le-am discutat. Suntem interesaţi în dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii, sunt alocaţi 500 milioane de euro prin PNRR, cercetării şi dezvoltării semiconductorilor, această cooperare bilaterală conferă o mai mare relevanţă abordării noastre”, a declarat Ciucă.
Cei doi au mai discutat despre războiul din Ucraina şi despre dezvoltarea portului Constanţa.
„Guvernul român a întreprins, la rândul său, acţiuni de reparare şi modernizare a infrastructurii în vederea sprijinirii exporturilor ucrainene de cereale spre Europa şi nu numai. În această privinţă, portul Constanţa joacă un rol major şi suntem interesaţi să învăţăm din experienţa portului Anvers legat de toate aceste proceduri de dezvoltare a cooperării în viitor şi a capabilităţilor portului Constanţa”, a adăugat Nicolae Ciucă.
La finalul discuţiilor, prim-ministrul român i-a mulţumit premierului belgian pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen şi ridicarea MCV.