Premierul Nicolae Ciucă consideră că agresiunea militară din Ucraina implică extinderea preventivă a umbrelei de securitate. Mesajul a fost transmis SRI cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la înființarea serviciului.

„Parte a Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, Serviciul Român de Informații și-a consolidat misiunea de pilon al siguranței naționale în cei 32 de ani de activitate, prin profesionalism și capacitatea permanentă de modernizare și adaptare”, scrie în mesajul premierului Nicolae Ciucă.

„Situația complexă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, suprapusă gestionării pandemiei COVID-19, aduce în atenție noi provocări. Garantarea siguranței cetățeanului are o înțelegere extinsă în acest context și necesită soluții care să ofere securitate și protecție în plan social, economic, dar și în ceea ce privește spațiul cibernetic și informațional”, mai susține Nicolae Ciucă.

Ultimele evoluții din plan mondial vor duce la modificări de abordare din partea SRI.

„Contextul actual de securitate implică extinderea preventivă și graduală a umbrelei de securitate și protecție a cetățenilor români, prin acțiuni coordonate ale instituțiilor. Salut demersurile Serviciului Roman de Informații pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității cibernetice a României. Aceste acțiuni trebuie continuate în deplină concordanță cu respectarea drepturilor cetățenilor și a valorilor fundamentale ale societății democratice”, a subliniat premierul.