Forţele internaţionale intenţionează să rămână în Afganistan dincolo de termenul din mai prevăzut în acordul încheiat de Statele Unite cu talibanii în februarie 2020, afirmă patru responsabili din NATO, citaţi duminică de Reuters, preluată de Agerpres, o decizie care ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu insurgenţii, care cer o retragere totală.

,,Nu va fi o retragere completă a aliaţilor la sfârşitul lui aprilie. Condiţiile nu au fost întrunite”, a spus unul din oficiali pentru Reuters.

Potrivit acestuia, ”odată cu noua administraţie americană, vor fi schimbări în politică (…) şi am putea asista la o strategie mult mai calculată de retragere”.

Conform unui acord bilateral semnat la 29 februarie, la Doha, între Washington şi talibani, toate trupele străine urmează să părăsească Afganistanul până în mai 2021, în schimbul unor angajamente de securitate asumate de talibani. Trump a redus între timp prezenţa americană la cel mai scăzut nivel de după 2001.

Planurile cu privire la ce se va întâmpla după aprilie vor fi, probabil, un subiect principal pe agenda reuniunii din 17-18 februarie a miniştrilor apărării din NATO.