Miniștrii apărării din NATO au fost de acord să suplimenteze numărul de soldați pentru misiunea din  Irak de la 500 la 4.000, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă virtualei, secretarul general Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că miniștrii apărării au discutat și despre situația din Afganistan și despre progresul procesului de pace. Acordul SUA cu talibani prevede retragerea trupelor străine până la 1 mai,  dacă sunt îndeplinite condițiile.

“Ne confruntăm cu multe dileme și nu există opțiuni ușoare”, a spus Stoltenberg.

“În această etapă, nu am luat nicio decizie finală cu privire la viitorul prezenței noastre. Dar, pe măsură ce se apropie termenul limită de la 1 mai, aliații NATO vor continua să se consulte și să se coordoneze în următoarele săptămâni”, a adăugat acesta.

Secretarul general a subliniat că aliații NATO vor lua decizii împreună. “De asemenea, salut mesajul foarte clar al secretarului Austin, care a arătat foarte clar că Statele Unite vor continua să se consulte cu aliații NATO și vor continua să se asigure că suntem coordonați pe măsură ce avansăm în Afganistan”, a mai precizat Stoltenberg.