Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

„În ultimele zile, un număr de Aliați au făcut anunțuri cu privire la desfășurările noastre prezente și viitoare – Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania ca formă de sprijin pentru misiunea mai veche a NATO din regiune.

Spania trimite nave care se vor alătura forțelor navale NATO și ia în considerare desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria.

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe sub comandă NATO în România.

Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, începând din aprilie, pentru a susține activitatea de control aerian a NATO din regiune.

„Salut contribuțiile adiționale ale Aliaților la forțele NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru protejarea și apărarea tuturor Aliaților, inclusiv prin consolidarea părții estice a Alianței. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a securității noastre, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„NATO este o alianță defensivă. Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO și-a accentuat prezența în partea estică a Alianței, inclusiv cu grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite, sunt multinaționale și pregătite de luptă.

Prezența lor face clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Înainte de 2014, nu au existat forțe ale NATO în partea estică a Alianței”, se mai arată în mesajul NATO.

Sursa foto: Profimedia