Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus sâmbătă, la Bistriţa, că în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul care urmează la Madrid, Alianţa va avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generaţie pentru flancul estic şi pentru România.
Mircea Geoană a declarat că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington şi că acesta vizează strategic viziunea Alinţei pentru următorul deceniu.
„Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acţiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianţă defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este înafara articolului 5, niciun aliat din România până în ţările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare şi descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanţă strategică”, a declarat Mircea Geoană la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistriţa.
El a spus că noul concept strategic prevede o viziune multidimensională pentru flancul estic şi pentru România.
„Decizii importante pentru noua prezenţă, noua generaţie şi noua calitate a prezenţei NATO pe flacul estic, inclusiv în România: alt nivel de prezenţă militară, alt nivel de prezenţă cibernetică, active din spaţiul extraterestru, zone de informaţii şi culegere de informaţii, prepoziţionarea de echipamente, de muniţii şi de stocuri, exerciţii şi anternament de ultimă generaţie. Vom avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generaţie pentru flacul estic şi pentru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Foto: NATO