Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a discutat despre statele care investesc 2% din PIB în apărare și a subliniat că România se înscrie în acest sens într-un cerc select. Înaltul oficial român a explicat și cât de importante sunt investițiile în apărare.

 

 

„La summitul NATO toți aliații au acceptat prin decizie publică și oficială ca, unii mai repede alții până în 2024, să poată să atingă această țintă de 2%”, a amintit Mircea Geoană.

Acesta a vorbit despre provocările mari în ceea ce privește securitatea la nivel mondial și a demitizat narativul propagandistic care acuză investiții în Armată și nu în „spitale, autostrăzi sau școli”.

„Uitați-vă câte probleme de securitate există. Pentru noi în zona Mării Negre, Orientul Mijlociu extins, pentru colegii din zona baltică în nord, pentru aliații din sud, terorism, migrație și instabilitate în zona Africii. Uitați-vă la competiția din spațiu, la zona cibernetică, la rachetele de ultimă generație pe care Rusia și acum China încep să le producă.

Nu cumva securitatea are și un cost? Evident că mereu e nevoie de bani pentru multe alte lucruri și e firesc ca cetățenii să își dorească să aibă servicii publice mai bune, servicii de sănătate mai bune, autostrăzi și infrastructură. Dar fără o bază de securitate și stabilitate nicio țară nu poate construi nimic”, a precizat Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea Plus

Secretarul general al NATO a subliniat că cei 2% alocați pentru apărare reprezintă o investiție nu o cheltuială.

Vezi AICI știrea integrală!

Foto: MaPN