Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 august, la ceremonia dedicată împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu”.

 

Cu acest prilej, în semn de apreciere pentru serviciile militare importante aduse României, Drapelul de Luptă al marii unități a fost decorat, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer cu însemn de pace, pentru militari.

 

În discursul său, ministrul apărării naționale le-a mulţumit tuturor militarilor care și-au împletit, în aceste cinci decenii, destinul profesional cu Brigada 1 Rachete Sol-Aer și a declarat că este extrem de încântat de faptul că mulți dintre rezerviști au fost prezenți la ceremonie pentru a se bucura, împreună cu mai tinerii lor camarazi, de această sărbătoare.  

 

De asemenea, Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru profesionalismul cu care rachetiștii Brigăzii 1 RSA îşi fac datoria şi pentru liniştea pe care, alături de ceilalţi militari, o asigură românilor în contextul uneia dintre cele mai complicate situații geopolitice din Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial – războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

 

„Acest război a transformat o parte a Mării Negre într-o zonă de conflict. Rachetele lansate de navele de luptă rusești lovesc orașe și elemente de infrastructură civilă în Ucraina, ucigând oameni nevinovați și punând în pericol milioane de cetățeni ucraineni. Am văzut recent că aceste lovituri vizează și obiective aflate foarte aproape de România, iar dumneavoastră, ca rachetiști antiaerieni, înțelegeți foarte bine natura acestor riscuri”, a spus ministrul apărării naționale, apreciind, totodată, că „țara noastră este parte a celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, iar acest statut ne oferă cele mai importante garanții de securitate din întreaga noastră istorie. Dar experiența dramatică a Ucrainei ne arată și că apărarea începe de acasă”.

 

În context, ministrul Tîlvăr s-a referit la programele de modernizare care se derulează în domeniul apărării antiaeriene, precum și la cele aflate în pregătire: „În acest an, am finalizat prima etapă a dotării Forțelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spațiului aerian. Sunt și alte programe importante în acest domeniu pe care le avem în pregătire, cum ar fi programul SHORAD-VSHORAD, dar și alte investiții în tehnică și tehnologie de ultimă generație. Acestea vor asigura României nivelul de apărare pe care îl merită și de care are atâta nevoie, mai ales în actualul context de securitate”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a vorbit și despre preocupările conducerii MApN pentru asigurarea  condițiilor de salarizare, de muncă și de viață pentru personalul instituției la nivelul sarcinilor complexe încredințate: „Ne dorim să asigurăm cele mai bune condiții pentru cea mai importantă dintre resursele noastre – resursa umană. Armata României, pe care ne-o dorim cât mai capabilă și mai puternică, are nevoie nu doar de investiții în înzestrarea cu tehnologie de ultimă generație, dar și de generații de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați profesioniști cât mai bine pregătite pentru provocările viitorului mediu de securitate. Aceștia trebuie să beneficieze de condiții de salarizare, de muncă, de viață și de un tratament corect după trecerea în rezervă și retragere, la nivelul cerințelor complexe pe care le avem de la ei”.

Sursa: MApN